În timpul agresiunii militare care a fost declanșată de Moscova, cele două țări mențin canale de comunicare pentru a rezolva probleme umanitare-cheie legate de schimbul de prizonieri de război și de cadavre și întoarcerea copiilor ucraineni din Rusia, relatează The Washington Post.
În unele cazuri, Moscova și Kiev folosesc mediatori, inclusiv Turcia, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Vatican și Comitetul Internațional al Crucii Roșii.
„Dacă respingem toate canalele de comunicare, nu vom putea elibera prizonierii”
Dar cea mai mare parte a „trocului” din timpul războiului este efectuată direct, inclusiv în timpul întâlnirilor dure și neplăcute față în față de la granița ucraineană-rusă și la Istanbul, precum și în convorbirile telefonice, potrivit unora.
Niciuna dintre părți nu este dornică să facă publicitate existenței acestor „canale secrete”., scrie Washington Post.
Este complicat din punct de vedere emoțional, Rusia este un inamic, dar suntem interesați de întoarcerea soldaților noștri și, dacă respingem toate canalele de comunicare, nu vom putea face acest lucru.
Dmitro Usov, ofițer GUR (Direcția Principală de Informații):
FSB, Wagner și cecenii, implicați în negocieri
Pentru partea rusă, negocierile privind schimbul de prizonieri sunt conduse de centrul de coordonare din subordinea Ministerului Apărării al Federației Ruse, care include și Serviciul Federal de Securitate (FSB).
Potrivit lui Usov, unii politicieni și formațiuni militare din Rusia, precum grupul de mercenari Wagner și batalionul „Ahmat, controlat de liderul cecen Ramzan Kadîrov, au făcut lobby pentru eliberarea anumitor prizonieri.
Convențiile de la Geneva prevăd schimbul de prizonieri de război după încheierea ostilităților. Dar, după cum spune Usov, Ucraina se străduiește să elibereze luptătorii capturați cât mai curând posibil.
Schimburile, în nord-estul regiunii Sumî
Schimbul de prizonieri și schimbul de cadavre ale soldaților are loc în principal în nord-estul regiunii Sumî, singura parte a graniței ucrainene-ruse în care trupele ruse nu încearcă în mod activ să avanseze.
Cu toate acestea, bombardamentele au loc zilnic și orice negocieri implică, de obicei, așa-numita încetare a focului.
„De două ori pe lună, dube frigorifice cu cadavre merg până la graniță pentru a descărca și reîncărca”, a declarat Oleg Kotenko, un oficial ucrainean care a supravegheat până în septembrie transferul cadavrelor și căutarea soldaților dispăruți.
Experții Comitetului Internațional al Crucii Roșii verifică documentația, iar angajații serviciilor speciale ruse și ucrainene monitorizează procesul.
„Ora, locul și numărul de cadavre sunt convenite cu partea rusă”, a spus Kotenko, adăugând că linia de comunicare a fost inițiată în vara anului trecut.
Turcia, Qatarul și Vaticanul, printre mediatori
Turcia este unul dinte mediatori în negocierile dintre Ucraina și Federația Rusă. Actualul ministru ucrainean al apărării, Rustem Umierov, a participat și el la negocieri, în special, în ceea ce privește eliberarea prizonierilor tătari din Crimeea.
Vaticanul este un alt mediator. Ucraina face lobby prin intermediul Bisericii Catolice pentru întoarcerea tuturor necombatanților.
Într-o mișcare rară a Vaticanului, care preferă să aibă de-a face cu instituțiile religioase, l-a invitat pe Kirilo Budanov, șeful serviciilor de informații militare din Ucraina, să se întâlnească cu Papa Francisc, vara trecută.
În plus, Qatar a contribuit la asigurarea întoarcerii a 5 copii ucraineni din Rusia, în această lună.
De regulă, Rusia eliberează copiii doar tutorilor sau reprezentanților legali ai acestora, ceea ce înseamnă că părinții sau alte rude trebuie să călătorească în Rusia, călătorie care poate fi imposibilă în timp de război.
Există o linie de comunicare între Rada Supremă a Ucrainei, comisarul pentru drepturile omului, Dmitro Lubineț, și avocatul poporului din Rusia, Tetiana Moskalova în ceea ce privește copiii dispăruți.
Începând cu luna martie, grupuri de copii se întorc în Ucraina în mod „semiregulat”. Aceștia sunt lăsați la extrema vestică a graniței ucrainene-belaruse, o trec pe jos, iar în Ucraina sunt întâmpinați de organizația neguvernamentală „Salvați Ucraina”.
Lubineț a refuzat să detalieze modul în care se realizează întoarcerea copiilor care sosesc prin Belarus, dar a spus că a devenit mai ușor după emiterea mandatului de arestare pe numele lui Vladimir Putin.
„Nu este încă timpul să vorbim în detaliu despre cum se întâmplă acest lucru”, a subliniat el.
Foto: Profimedia